Friska och delikata biskvier tar lite tid att göra. Men det är värt besväret!
Ingredienser
200 g mandelmassa
1 äggvita
Citronkräm
1½ dl nypressad citronsaft (ca 4 citroner)
1 1/4 dl gult florsocker
3 äggulor
150 g Milda
Glasyr
2 dl gult florsocker
2 msk nypressad citronsaft
1 tsk rapsolja
ev några droppar gul karamellfärg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda den smidig med äggvitan.
- Forma till 20 små kulor, platta ut dem något och lägg sedan över dem på bakplåtspappersklädd plåt. Bästa redskap är väl sköljda händer. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under handduk.
- Pressa saften från citronerna, det ska bli drygt 1½ dl. Koka upp silad citronsaft med florsocker i en liten kastrull. Låt det hela sjuda utan lock i ca 10 minuter. Pass på så att den inte kokar för länge och blir brun och besk. Den ska bara bli simmig i konsistensen.
- Vispa sönder äggulorna i en bunke. Vispa med elvispen på medelfart långsamt ner den heta citronlagen i äggulorna. Låt svalna.
- Rör matfettet smidigt och klicka sedan ner det i äggsmeten. Vispa ordentligt så att det blir en jämn fin smet.
Bred citronkräm på mandelbottnarna (ska vara kalla) med en bred smörkniv. Kyl kakorna någon timme i kylen eller frysen.
- Rör ihop florsocker med citronsaft och olja. Ev kan några droppar gul karamellfärg tillsättas om man vill göra biskvierna extra gula. Glasyren ska vara tjockflytande, tillsätt ev lite mer citronsaft om så behövs. Bred försiktigt glasyr på biskvierna. Låt dem stelna i kylen. Biskvierna går att frysa men bottnarna blir då mjuka.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Supergoda! En klar femma.
Bytte glasyren mot vit choklad, funkade alldeles utmärkt :) Mycket god smörkräm.
Jag fick inte till krämen, den såg ut att skära sig. Sen var det för mycket citronsmak för mig, det blev lite för sur.