Citronmarängtårta med passionsgrädde

Serverar: 20-25 portioner

En riktig drömtårta! Seg/frasig marängbotten möter en ljuvlig citronkräm och fräsch passionsfyllning som sen toppas med jordgubbar.

Ingredienser

  • Marängbotten
  • 8+8 äggvitor
  • 4+4 dl socker
  • 3+3 msk mandelspån
  • Citronkräm
  • 16 äggulor
  • 3 dl socker
  • 2 msk finrivet citronskal, ca 4 citroner
  • 2 dl färskpressad citronjuice, ca 4 citroner
  • Fyllning
  • 8 dl vispgrädde
  • 4 passionsfrukter
  • Garnering
  • 2 liter jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Vispa 8 äggvitor med elvisp till ett hårt skum i en stor bunke. Tillsätt 4 dl socker och fortsätt vispa ca 2 minuter. Bred ut marängsmeten på en bakpappersklädd plåt ca 30x40 cm. Lämna ca 3 cm längs med kanterna. Strö över 3 msk mandelspån.
    3. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stäng av värmen efter 2 minuter. Låt plåten stå kvar i ugnen 5 timmar eller över natten. Öppna inte luckan undertiden. Gör ytterligare en tårtbotten enligt ovan.
    4. Blanda äggulor, socker, citronskal och citronjuice i en rostfri bunke. Ställ bunken i vattenbad i en kastrull. Värm under kraftig omrörning. Ta krämen från värmen när den börjar tjockna. Den får inte koka, då skär den sig. Låt kallna.
    5. Lägg ut en tårtbotten på ett stort tårtfat, en plåt eller bricka.
    6. Vispa grädden hårt. Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet. Vispa citronkrämen en liten stund så att den bli smidig. Blanda ner grädden i citronkrämen.
    7. Bred fyllningen på tårtbottnen. Fördela passionsfruktsköttet över och lägg på den andra tårtbottnen. Garnera med halverade jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben