Confiterad vildgås.

Serverar: 6-8 portioner

Det här var en helt ny upplevelse för mig när det gäller matlagning. Salt, örtkryddor, en god olja och fett i massor ger den här maträtten sin prägel. Egentligen handlar det om en gammaldags konserveringsmetod som härstammar i södra Frankrike sedan hundratals år! Bättre LCHF-mat får man nog leta efter. Det fett som skall användas är gås eller ankfett, men det går precis lika bra med isterflott. Man köper ister från gris och mal det samt smälter det i en stor gryta.

Ingredienser

  • 1 ½ kg bröstfilé och lår från vildgås, (canadagås eller grågås)
  • 2 liter smält isterflott, (eller smält ank eller gåsfett)
  • 3 msk hackad färsk rosmarin
  • 3 msk hackad färsk timjan
  • 2 msk hackad färsk salvia
  • 1 finhackad färsk röd chilifrukt
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 4 msk flingsalt med röksmak
  • 15 lätt krossade svartpepparkorn
  • 2 krm mald nejlika
  • 4 smulade lagerblad
  • ½ dl chiliolja
  • Instruktioner

    1. Blanda de hackade ingredienserna med kryddorna och saltet. Gnid in köttet noga som skall vara tinat och ha nära rumstemperatur.Droppa över oljan och gnid in den tillsammans med kryddor och örter.Lägg allt i dubbla plastpåsar och förvara i kylen ett dygn, vänd på påsen ibland.
    2. Sätt ugnen på 225°.
    3. Ta fram köttet och lägg det i en ugnsform med höga kanter, sätt in i ugnen i 20 minuter, sänk ugnsvärmen till 150°.
    4. Smält fettet i en stor gryta och häll det över köttet, låt det inte bli varmare än 150°.
    5. Sätt in i ugnen och baka i 1 ½ - 2 timmar, känn med en sticka att det är riktigt mört.
    6. Ta ut plåten ur ugnen, men var försiktig, fettet är hett! Om det skall serveras direkt lägger man upp köttet och låter det rinna av.
    7. Skall det förvaras så lägger man det i glasburkar med gummiring och klämma för locket och häller på fett så att det täcker köttet, det håller sig mycket länge om det får stå i kylen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    ingegerdm100 21 mars 2010

    har gjort detta med kycklingben i gåsfett. Funkar. Gärna vinkokt rödkål samt en bourgogne till. Hipp Hipp

    Zimie 10 februari 2013

    Ser fram emot att pröva detta! Vilket intressant recept, tack

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben