Dalakakor

Serverar: 5 portioner

Tid: 2 timmar

Ett klassiskt gott matbröd på rågsikt. Ett måste på vårt julbord!

Ingredienser

  • 65 g mjukt eller smält smör eller margarin
  • 1/2 l mjölk
  • 50 g jäst
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 2 tsk malda brödkryddor (eller 1 tsk fänkål + 1 tsk anis)
  • 1/2 tsk salt
  • 4 ½ dl rågsikt
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • Till pensling
  • 1 kkp starkt kaffe
  • 1 msk ljus sirap
  • Instruktioner

    Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken tills den är fingervarm och blanda i smöret. Häll sirap över jästen och lite av degspadet, rör tills jästen har lösts upp. Blanda ner kryddor och salt och till sist allt rågsikt och hälften av vetemjölet. Blanda ihop en deg (helst i köksassistent) och tillsätt resten av mjölet eftersom. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Baka ut runda kakor ca 25 cm i daimeter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Nagga kakorna med gaffel och grädda ca 8 minuter i 225°C, i mitten av ugnen. Pensla med kaffe/sirapsblandningen direkt de tagits ur ugnen. Låt svalna på galler under bakduk. En kaka blir 8 bitar, dela först i fyra delar och sedan varje bit i en överdel och underdel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben