Erikas smörgåstårta

Serverar: 8-10 portioner

Mamma ville ha en smörgåstårta till syjuntan. Då hon inte gillar tonfisk så fick jag vackert kombinera en egen liten variant som blev mycket omtyckt.

Ingredienser

  • 4 bröd ( hela stora runda, hönökaka eller liknande)
  • Fyllning ett
  • 200 g bostongurka
  • 250 g leverpastej
  • 1 dl crème fraiche
  • Fyllning två
  • Ca 400 g räkor
  • 3 hårdkokta ägg
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ tsk salt
  • 3 msk dill (eller efter smak)
  • Citronsaft efter smak
  • Fyllning tre
  • 400 g mimosasallad
  • 400 g kassler (eller skinka)
  • Topping
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 ¼ dl majonnäs
  • Ca 30 gurkskivor
  • 6 citronskivor
  • 2 burkar räkor á170 g (avrunnen vikt)
  • Isbergssallad
  • Ca 15 tomatklyftor
  • Ca 15 ostskivor
  • Ca15 skinkskivor
  • 2 kokta ägg, skurna i kvartar
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Dag ett: Fyllning ett: mosa leverpastejen med gaffel, tillsätt bostongurka och crème fraîche. Rör klumpfritt. Fördela på första botten. Lägg på andra botten.
    2. Fyllning två: koka äggen, låt svalna och riv dem sedan på den grova sidan på ett rivjärn eller hacka dem. Hacka räkorna. Blanda majonäs, crème fraîche, räkor, ägg, salt, citronsaft och dill. Bred på andra botten. Lägg på tredje botten.
    3. Fyllning tre: hacka/dela/skär kasslern/skinkan i små bitar. Rör ihop med mimosasalladen och fördela på tredje botten. Lägg på fjärde botten.
    4. Blanda majonnäsen och crème fraichen och bred på över hela tårtan, spara det som blir över till dagen efter då brödet kan suga upp en del av majonnäs och crème fraicheblandningen. Låt vila i kylen över natten.
    5. Dag två: Fördela resten av majonnäs och crème fraiche blandningen där det behövs. Skiva gurkan och placera runt tårtan. Klä med isbergssallad och börja dekorera. Jag har skrivit ut ungefär hur mycket av varje jag använde till dekorationen, se bild.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (2)

    vejbyelle 24 mars 2012

    Jag skriver sällan eller aldrig men jag måste bara tacka för en underbar balans i smaker! Så j-la god :-)

    erika_ericsson 3 juni 2012

    Kul att höra, tack! :D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben