ca 750 g rotfrukter, t ex potatis, morötter, palsternacka, rotselleri
1 gul lök
300 g benfri kassler
1 krm peppar
1 tsk salt
1/2 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
2 tsk rivet citronskal
2 dl riven ost
2 1/2 dl mellangrädde
Instruktioner
Ugn: 200 grader.
Skala och skiva alla rotfrukterna tunt. Koka dem i lättsaltat vatten ca 3-4 minuter. Häll bort vattnet och ånga av dem.
Strimla kasslern. Skala och strimla löken. Fräs lök och kassler i lite matfett några minuter.
Blanda rotfrukterna med kassler, lök, det mesta av osten, salt, peppar, timjan, rosmarin, citronskal och pressad vitlök. Lägg det i en smord eldfast form. Häll över grädden. Strö resterande ost ovanpå.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter eller tills allt har fin färg och är mjukt.
Absolut den godaste rotfruktsgratäng jag någonsin ätit!!!
Helt ok, gjorde den här om dan och blev uppskattad.
Jättegott och smakrikt! grillade kasslern istället för att ha den i gratängen. Penslade kasslern med grillolja. Serverade med stor grönsallad.
Den här gratängen gjorde jag igår, och den var jättegod.
Jag gjorde den utan kassler och det blev jättgott.