Festgratäng med kassler och rotfrukter

Serverar: 4 portioner

Det är så gott med rotfrukter och nyttigt.

Ingredienser

  • ca 750 g rotfrukter, t ex potatis, morötter, palsternacka, rotselleri
  • 1 gul lök
  • 300 g benfri kassler
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 2 dl riven ost
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200 grader. Skala och skiva alla rotfrukterna tunt. Koka dem i lättsaltat vatten ca 3-4 minuter. Häll bort vattnet och ånga av dem.
    2. Strimla kasslern. Skala och strimla löken. Fräs lök och kassler i lite matfett några minuter.
    3. Blanda rotfrukterna med kassler, lök, det mesta av osten, salt, peppar, timjan, rosmarin, citronskal och pressad vitlök. Lägg det i en smord eldfast form. Häll över grädden. Strö resterande ost ovanpå.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter eller tills allt har fin färg och är mjukt.

    Liknande recept

    4.4
    45 min
    4-6
    25

    Kommentarer (5)

    Nellyla 7 december 2008

    Absolut den godaste rotfruktsgratäng jag någonsin ätit!!!

    dforslund 3 september 2009

    Helt ok, gjorde den här om dan och blev uppskattad.

    Heisjo 30 maj 2010

    Jättegott och smakrikt! grillade kasslern istället för att ha den i gratängen. Penslade kasslern med grillolja. Serverade med stor grönsallad.

    miabok 20 augusti 2010

    Den här gratängen gjorde jag igår, och den var jättegod.

    Carpediem76 9 mars 2012

    Jag gjorde den utan kassler och det blev jättgott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben