Fisktagine från Essaouira

Serverar: 4 portioner

I Marocko möts Afrikas hettas med Sydeuropas mjuka värme I kuststaden Essaouira tillagas fisken i lerkärlet tagine. Vi lagar samma rätt i vanlig ugnsform.

Ingredienser

  • 500-600 g skinn- och benfri fiskfilé - hälleflundra, torskfilé eller lax
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk citronpeppar
  • Söt lökröra
  • 2 gula lökar (ca 250 g)
  • 1 1/2 msk (oliv)olja
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 bit hel kanel
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1/2 krm kajennpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1/2 dl (sultan)russin
  • 1/2 dl skållad sötmandel
  • Instruktioner

    1. Skölj och torka av fiskfiléerna. Skär dem i portionsbitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö på salt och peppar just som lökröran läggs ovanpå.0
    2. Lökröra: Skala och skiva lökarna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lökarna blanka. Skruva ner till medelvärme. Tillsätt övriga ingredienser och rör om väl. Sjud löken minst 5 minuter tills den blivit mjuk och vattnet nästan ångat bort. Rör om ibland. Fördela röran över fiskbitarna i formen. Smöra ett papper och lägg ovanpå löken med den smorda sidan nedåt. Stoppa ned papperet utmed kanten. Sätt in formen på nedre falsen i ugnen i 175 grader 30-40 minuter. Rätten är färdig när fiskbitarna är fasta rakt igenom. Kortaste tiden för torsk samt för platta filéer. Det bildas lite spad i formen under tiden i ugnen. Servera med couscous eller vid allergi, servera ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben