Fisktagine från Essaouira
I Marocko möts Afrikas hettas med Sydeuropas mjuka värme I kuststaden Essaouira tillagas fisken i lerkärlet tagine. Vi lagar samma rätt i vanlig ugnsform.
Ingredienser
500-600 g skinn- och benfri fiskfilé - hälleflundra, torskfilé eller lax
1 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
Söt lökröra
2 gula lökar (ca 250 g)
1 1/2 msk (oliv)olja
1/2 tsk gurkmeja
1 bit hel kanel
1 tsk färskriven ingefära
1/2 krm kajennpeppar
1 dl vatten
1 msk honung
1/2 dl (sultan)russin
1/2 dl skållad sötmandel
Instruktioner
- Skölj och torka av fiskfiléerna. Skär dem i portionsbitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö på salt och peppar just som lökröran läggs ovanpå.0
- Lökröra:
Skala och skiva lökarna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lökarna blanka. Skruva ner till medelvärme. Tillsätt övriga ingredienser och rör om väl. Sjud löken minst 5 minuter tills den blivit mjuk och vattnet nästan ångat bort. Rör om ibland. Fördela röran över fiskbitarna i formen.
Smöra ett papper och lägg ovanpå löken med den smorda sidan nedåt. Stoppa ned papperet utmed kanten. Sätt in formen på nedre falsen i ugnen i 175 grader 30-40 minuter. Rätten är färdig när fiskbitarna är fasta rakt igenom. Kortaste tiden för torsk samt för platta filéer. Det bildas lite spad i formen under tiden i ugnen.
Servera med couscous eller vid allergi, servera ris.
Liknande recept
Kommentarer (0)