Flädercheesecake med hallonswirl

Serverar: 8-10 portioner

En vackert marmorerad cheesecake där fläderblomssaften och hallonen ger en syrlig och fräsch smak.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex
  • Fyllning
  • 4 ½ gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 500 g Kesella, 10%
  • 5 dl crème fraiche
  • 2 dl socker
  • 2 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • Hallonsås
  • 1 msk socker
  • ¾ dl vatten, kallt
  • 1 ½ tsk Maizena majsstärkelse
  • 3 ½ dl hallon, frysta
  • Garnering
  • Hallon, färska
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till små smulor med en mixer eller i en matberedare. Blanda smulorna med smöret. Klipp ut en rundel bakplåtspapper som är lika stor som en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och lägg det i botten. Tryck ut blandningen och grädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna.
    3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, 5-10 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda dem med kesella, créme fraiche, socker och fläderblomssaft i en kastrull. Värm det på medelhög värme tills det börjar koka. Ta kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen. Ställ kastrullen över ett kallt vattenbad. Häll smeten i formen och låt den stå i kylskåp i 1 timme.
    4. Vispa ihop socker, vatten och maizena i en kastrull. Tillsätt hallonen och låt det koka upp. Sänk temperaturen på plattan och låt det småkoka i ca 5 minuter under omrörning. Såsen ska tjockna. Sila såsen genom en finmaskig sil och låt den svalna.
    5. Ta ut cheesecaken och klicka ut såsen. Dra med en kniv för att få ett marmorerat mönster. Garnera kakan med hallon och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben