Flädercheesecake med jordgubbar

Serverar: 8-10 portioner

Perfekt midsommartårta som går att förbereda i god tid. Tårtan är också utmärkt att ta med till landet, i båten eller var du väljer att fira din midsommar. Sen är det enkelt att garnera med rikligt med jordgubbar vid servering.

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g smör
  • 1 ½ dl havregryn
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • ¾ dl råsocker
  • Fyllning
  • 500 g ricotta
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 dl siktat florsocker
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 1 rivet skal och saft av lime
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl koncentrerad flädersaft
  • Gelé
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl flädersaft, drickfärdig, starkt blandad
  • Garnering
  • Jordgubbar
  • Mynta
  • Instruktioner

    1. Ugn 200°
    2. Botten: Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna. Tryck ut den smuliga degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Ställ degen i kylen minst 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt kallna.
    4. Fyllning: Vispa ricotta, crème fraiche, florsocker, vaniljfrön och limeskal och saft till en slät kräm.
    5. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter. Värm lite av flädersaften i en kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i den varma saften. Rör i all saft i ostsmeten.
    6. Häll smeten i pajformen. Låt tårtan stelna i kylen cirka 2 timmar.
    7. Gelé: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Värm saften i en kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt tårtan stelna ytterligare minst 2 timmar i kylen.
    8. Garnera med jordgubbar och mynta vid servering.
    9. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Rottnaby 18 juni 2010

    Den ser jättegod ut. Tror du det går att frysa ner den, om man vill göra den några dagar i förväg?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben