Serverar: 6 portioner
Tid: 1 timme
Standardfödelsdagstårtan i vår familj. Blir kanske allra godast med jordgubbar, men andra frukter funkar också bra. Till den på bilden (bakad i mars) har jag valt physalis.
Börja med bottnarna. Rita två rundlar på ett bakpapper; ca 18-20 cm diameter. Bottnarna flyter ut något. Smält smöret och blanda med havregrynen. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, socker, sirap och mjölk och blanda omsrogsfullt. Fördela smeten så jämnt som möjligt i dom två rundlarna. Grädda i 175 grader 8-10 minuter. Gör citronkrämen under tiden. Knäck äggen i en kastrull. Tillsätt socker och cironsaft och vispa ihop. Vispa ner potatismjölet och värm över måttlig värme tills kokpunkten är nådd. Vispa mest hela tiden. Låt kallna. Krämen blir fast och lättanvänd. Vispa grädden och lägg på den första bottnen. Lägg den andra ovanpå. Sprid ut citronkärmen över den och dekorera med frukten. Klart!