Fudgepaj med spindelnätstäcke

En underbar fudgekaka, med seg och god fudge i krispigt skal. Vackert dekorerad med choklad i smakfullt mönster.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g Svenskt Smör från Arla
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 ½ msk socker
  • Fyllning
  • 200 g Svenskt Smör från Arla
  • 4 dl farinsocker
  • 4 dl strösocker
  • 2 ½ dl Arla Köket vispgrädde
  • 1 ½ dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 tsk salt
  • Spindelnät
  • 50 g mörk eller vit choklad
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop smör, vetemjöl, havregryn, och socker i en matberedare till en deg. Låt den vila i kyl ca 20 min.
    2. Sätt ugnen på 200°.
    3. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel.
    4. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt kallna.
    5. Smält smöret till fyllningen i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills sockret smält. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller temperaturen är 122°, ca 20 min.
    6. Låt fudgen svalna under omrörning tills den börjar bli trögflytande.
    7. Häll den i pajformen och jämna till den. Låt stelna i rumstemperatur.
    8. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad.
    9. Häll choklad i en spritspåse eller kraftig plastpåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ut mönster som ett spindelnät på toppen.
    10. Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Linda-77 30 oktober 2011

    Den blev inte som fudge mer som knäck.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben