Fudgepaj med spindelnätstäcke
En underbar fudgekaka, med seg och god fudge i krispigt skal. Vackert dekorerad med choklad i smakfullt mönster.
Ingredienser
Pajdeg
150 g Svenskt Smör från Arla
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ msk socker
Fyllning
200 g Svenskt Smör från Arla
4 dl farinsocker
4 dl strösocker
2 ½ dl Arla Köket vispgrädde
1 ½ dl Arla Köket matyoghurt
1 tsk salt
Spindelnät
50 g mörk eller vit choklad
Instruktioner
- Hacka ihop smör, vetemjöl, havregryn, och socker i en matberedare till en deg. Låt den vila i kyl ca 20 min.
- Sätt ugnen på 200°.
- Kavla ut degen och klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel.
- Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt kallna.
- Smält smöret till fyllningen i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills sockret smält.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller temperaturen är 122°, ca 20 min.
- Låt fudgen svalna under omrörning tills den börjar bli trögflytande.
- Häll den i pajformen och jämna till den.
Låt stelna i rumstemperatur.
- Smält chokladen i mikro eller över vattenbad.
- Häll choklad i en spritspåse eller kraftig plastpåse.
Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ut mönster som ett spindelnät på toppen.
- Kulprov:
Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Den blev inte som fudge mer som knäck.