Gotlandslimpa med surdegskaraktär

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Tar lite tid att baka men håller sig gott länge.

Ingredienser

  • 10 dl vatten
  • 26 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 msk salt
  • 2-3 msk malen pomerans
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mörk sirap
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet till 90 grader. Häll det över 8 dl rågsikt samt saltet och pomeransen. Knåda ihop till en deg som får stå täckt över natten.
    2. Morgonen därpå: Lös upp 25 g jäst i lite ljummet vatten och arbeta in i degen. Låt jäsa i 3 timmar. Lös upp resterande 25 g jäst med lite ljummet vatten, tillsätt detta och sirapen samt resten av rågsikten samt vetemjölet, arbeta in detta väl. Jäses i en timme.
    3. Bakas ut till 2 limpor som får jäsa i 45 minuter. Gräddas i 1 timme och 45 minuter i 175 graders ugnsvärme. Penslas efteråt om så önskas med lite sirap upplöst i vatten.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    solsticka 21 januari 2012

    Jättegott helt enkelt!!!! Kram fr Sollan

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben