Gotlandslimpa med surdegskaraktär
Tar lite tid att baka men håller sig gott länge.
Ingredienser
10 dl vatten
26 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
2 msk salt
2-3 msk malen pomerans
50 g jäst
2,5 dl mörk sirap
Instruktioner
- Värm vattnet till 90 grader.
Häll det över 8 dl rågsikt samt saltet och pomeransen.
Knåda ihop till en deg som får stå täckt över natten.
- Morgonen därpå:
Lös upp 25 g jäst i lite ljummet vatten och arbeta in i degen. Låt jäsa i 3 timmar.
Lös upp resterande 25 g jäst med lite ljummet vatten, tillsätt detta och sirapen samt resten av rågsikten samt vetemjölet, arbeta in detta väl.
Jäses i en timme.
- Bakas ut till 2 limpor som får jäsa i 45 minuter.
Gräddas i 1 timme och 45 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Penslas efteråt om så önskas med lite sirap upplöst i vatten.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jättegott helt enkelt!!!! Kram fr Sollan