Klassisk Gotlandslimpa

Serverar: 2 portioner

Gotlandslimpa är ett saftigt och kryddigt bröd som kräver lite tid och praktisk planering, men det är det väl värt! Eftersom brödet vinner på att ”ligga till sig” ett dygn är det smart att börja med skållningen två dagar innan man tänker äta det.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 8 dl rågsikt (à ca 440 g)
  • 1 msk salt
  • 7 1/2 dl vatten
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • Dag 2
  • 50 g färsk jäst
  • 2 msk ljummet vatten
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 2 tsk mald anis
  • 2 tsk mald fänkål
  • 1/2 dl mörk sirap
  • ca 9 dl vetemjöl special (à ca 540 g)
  • Smör till formen
  • Till pensling
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 msk ljummet vatten
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Mät upp rågsikt och salt i en bunke till degblandaren. Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet och ättikan över mjölet. Kör i degblandaren ca 5 minuter. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
    2. Dag 2: Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner jästblandningen, pomeransskal, anis, fänkål och sirap i rågsiktsblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme. Smörj 2 brödformar (à 1 1/2 liter). Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och lägg i de smorda formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200˚C. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Blanda sirap och vatten. Stjälp ur bröden och lägg på galler. Pensla bröden med sirapsvattnet. Låt svalna på galler och lägg sedan i plastpåsar, gärna ett dygn innan de skärs i skivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben