God variant på alla pajer och kakor med äpplen. Den känns inte så söt, tack vare syrligheten i gräddfilen. Krämigheten i fyllningen är god. Har gjort den här gräddäppelkakan många gånger och fler blir det!
Det är ett gammalt karelskt recept.
Ingredienser
Pajskal
100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning
5 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
2-3 äpplen
Kanel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 - 200 grader
- Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och arbeta sedan snabbt i vetemjölet till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar botten och även upp på sidorna i formen.
- Blanda allt väl till fyllningen, häll den i formen.
Skölj och kärna ur äpplena, skala dem om du vill.
Skär dem i tunna skivor, ca 3 mm. Lägg skivorna på fyllningen. Strö på kanel efter smak.
- Grädda kakan i 175-200 grader ca 1 timme.
- Kakan är färdig när kanten börja lossna från formen. Låt kakan svalna i formen och lossa sen på kanten. Låt kakan stå kallt i kylskåp några timmar före servering.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Hej klockargarden. Min mor gjorde en typ av äppelkaka med gräddfil när jag var yngre som jag älskade. Har letat efter receptet i evigheter utan resultat. Ditt recept liknar min mors och jag håller tummarna för att jag äntligen har hittat det........
Supergod :)
Lite olik andra äpplekakor jag gjort, men den var super.