Gulashgryta

Min mamma och jag har kommit fram till att det här nog är det bästa som finns. Vi improviserar alltid, men jag har försökt att få ner receptet med mått. Den ska koka länge! Ibland har vi låtit den stå hela dagen.

Ingredienser

  • 1 kg högrev, bog eller annat nötkött
  • Smör att steka i
  • 1-2 gula lökar
  • ½ köttbuljongtärning
  • 1-2 msk kalvfond eller oxfond
  • 4 msk tomatpuré
  • 7-8 dl vatten
  • ½ dl rödvin (valfritt)
  • 1 ½ röd paprika
  • 2 cm röd chili, finhackad
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • Spiskummin
  • Paprikakrydda
  • Salt
  • Peppar
  • Cayennepeppar
  • Soya
  • Instruktioner

    1. Rensa köttet från fett och senor, spara dessa! Skär köttet i kuber eller mindre bitar och stek dem i omgångar i en stekpanna med smöret. Häll över köttet i en gryta eller större kastrull. Blir det mycket vätska i pannan låter du det vara kvar.
    2. Grovhacka löken.
    3. Nu kan du göra snabb-buljong: Lägg sedan i slamsorna som blev över när du rensade köttet i pannan och tillsätt lite av löken. Låt det steka tillsammans en stund och häll sedan på vinet och lite av vattnet. Släng i några kvistar färsk timjan och låt reducera.
    4. När buljongen är klar häller du den i ett durkslag över grytan så att inga kvistar eller fula köttbitar kommer med.
    5. Häll på resten av vattnet i grytan, tillsätt tomatpuré, buljongtärningen, fond, grovhackad lök, pressad vitlök, chili, lagerblad, och alla kryddor.
    6. Var försiktig med mängden krydda i början, det tar lite tid för dem att verkligen ge ut all smak.
    7. Låt koka på svag värme. Rör om ibland och smaka av med mer krydda eller tomatpuré om det behövs. När köttet nästan trillar sönder är det klart. Det tar ca 3-4 timmar beroende på köttbitarnas storlek. Grytan får dock gärna stå längre.
    8. Hacka paprikan i stora bitar. Några bitar kan läggas i i ett tidigt skede för att ge smak, men resten läggs i fem till tio minuter före servering.
    9. Smaka av med lite soya och red eventuellt med lite maizena.
    10. Servera till kokt potatis eller ris och gärna med en god bit bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben