Gumbogryta

Serverar: 6 portioner

Att mörkrosta mjölet i en redning kallas roux.

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ röd spansk pepparfrukt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl torr sherry
  • 1 krossat lagerblad
  • 1 msk tabasco
  • 1 msk worcestersås
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • ½ msk cayennepeppar
  • 5 dl hönsbuljong (tärning+vatten)
  • 1 dl krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • 1½ msk gumbofilé
  • 2 stekta kycklingfiléer
  • 500 g chorizo
  • 1 stor gul paprika
  • 1 stjelkselleri
  • 4 okra
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Bryn oljan och mjölet under ständig omrörning 8-10 min till mjölet får en chokladbrun färg.
    2. Tillsätt lök, vitlök pepparfrukt, sherry, lagerblad, tabasco, worcestersås, svartpeppar, cayennepeppar, buljong, tomater, salt och gumbofilé. Låt koka ihop utan lock ca 10 min.
    3. Skär kyckling och chorizo i bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Skär selleri och okra i bitar. Blanda ner kyckling, korv och grönsaker i grytan. Låt koka ytterligare ca 10 min.
    4. Servera grytan med basmatris.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    78maria 26 november 2010

    var hittar jag gumbofilé? mvh Maria.

    klyban 27 november 2010

    Det hittar du MYCKET välsorterade mataffärer eller alternativt så pratar du med exportören, det gjorde jag. Gumbofile powder/sassafrassa. Vet inte vart du bor, men här har du en butikslista på vad risbergimport anser som välsorterade(då gällande deras märke såklart). http://www.risbergimport.se/butik.html

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben