Skomakarelåda och andra lunchlådor från lunchkrogarna var mest populära i vårt land på 1950- och 60-talen. Min farmor Lisa (1895-1993) tillagade på 1960-talet i kvartersbutikens kök olika slags lådor som sedan såldes i butiken. Det var var gott och spännande att hälsa på henne på jobbet...
Ingredienser
4 skivor utskuren biff à 150 g
8 skivor bacon
1 knippa gräslök
1 msk smör
800 g potatis
2 dl mjölk
1 msk smör
Salt
Malen vitpeppar
Du behöver också
4 ugnssäkra formar
Instruktioner
- Potatismos:
Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten, mosa sönder dem och sätt först till smöret och sedan mjölk till lagom konsistens, medan du rör om ordentligt. Krydda med salt och vitpeppar.
- Strimla baconet. Fräs baconstrimlorna och låt rinna av på hushållspapper.
- Krydda biffarna med salt och peppar.
- Stek dem i lite brynt smör i het panna 2 minuter på varje sida om du vill ha dem blodiga, 3 minuter om du vill ha dem genomstekta.
- Ta upp biffarna och håll dem varma.
- Fördela moset i fyra formar. Lägg på biffar och baconfräs.
- Garnera med finklippt gräslök.
Liknande recept
Kommentarer (0)