Hallonkaramellölssås med mandelparfait

Serverar: 6 portioner

Öl i en karamellsås? Jajemen och det förhöjer smaken och fungerar väldigt bra tillsammans med den lena mandelparfaiten.

Ingredienser

  • Mandelparfait
  • 150 g mandelmassa
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 ägg
  • ½ bittermandel
  • 2-3 msk whisky eller konjak
  • 3 dl vispgrädde
  • Hallonkaramellölssås
  • 1 dl rörsocker
  • 3½ dl ale
  • 1½ dl hallon, färska eller frysta
  • Instruktioner

    1. Parfait: Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda den med créme fraiche och ägg och rör till en jämn smet. Riv ner bittermandeln, häll i whiskyn eller konjaken och blanda väl.
    2. Vispa grädden fast och vänd ner den i mandelsmeten. Klä en avlång form med plastfolie och häll ner parfaitsmeten. Frys den i minst 3-4 timmar.
    3. Sås: Smält rörsockret i en kastrull på medelvärme. Rör inte, skaka bara lite på kastrullen. Ta kastrullen från värmen när sockret smält. Värm ölen så att den blir ljummen. Häll den sedan i kastrullen med det smälta sockret. Sockret kan då bli hårt men det gör inget då det smälter igen när det får koka samman med ölen.
    4. Häll ner hallonen i såsen. Låt koka i 10-15 minuter utan lock på ganska hög värme så att såsen kokar ihop och blir en trögflytande sirap. Sila bort hallonkärnorna. Såsen håller sig bra i kylen några veckor.
    5. Skär parfaiten i skivor och ringla såsen över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben