Hasselnötsknäck

Snart är det dags för julgotter!

Ingredienser

  • 1 msk - 2 msk matolja att smörja plåten med
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 200 g hela hasselnötskärnor
  • 200 g hela osaltade, skalade pistagemandlar eller vanliga sötmandlar
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser utom smör och nötter i en tjockbottnad kastrull. Låt koka kraftigt i ca 40 minuter, rör om då och då så att det inte bränns vid.
    2. Gör sen ett kulprov; droppa lite smet i ett glas kallt vatten, om smeten kan rullas till en liten kula är den färdig. Koka annars smeten några minuter till och gör sen ett nytt kulprov.
    3. När smeten är klar, tillsätt smör och därefter nötterna. Olja in en långpanna och häll sen ut knäcken på den, bred ut till en rektangel så tjock som du vill ha knäcken och låt det stå och stelna på en sval plats.
    4. Hacka plattan i grova bitar.
    5. Servera på godisbordet till jul eller när du vill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben