Hasselnötsknäcke med honungssirap
Eget knäckebröd är kul och jättegott att göra själv!
Ingredienser
2 dl hasselnötter
25 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 tsk salt
1 msk sirap eller honung
1 msk fänkål
1 dl vetekli + lite extra till utbakningen
3 dl vetemjöl
Honungssirap
1 1/2 dl honung
1 1/2 dl balsamvinäger
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250°. Mal nötterna. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med ljummet vatten (37º). Tillsätt olja, salt, sirap eller honung, stött fänkål, malda hasselnötter, vetekli och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, forma 2 längder. Dela varje längd i 12 bitar. Rulla bitarna till bullar. Strö vetekli på bakbordet, vänd bullen i kli och kavla ut den med kruskavel till en mycket tunn rund kaka, ca 15 cm i diameter. (Har man ingen kruskavel kan man först kavla ut med en vanlig kavel och sedan nagga kakorna med en brödnagg eller gaffel). Lägg dem efter hand på plåtar.
- Grädda i mitten av ugnen 4 - 5 minuter. Passa brödet så att det inte blir bränt. Låt kallna på galler utan bakduk. Förvara i burk med lock.
- Servera med ädelost, honungssirap och färska fikon.
Liknande recept
Kommentarer (0)