Hjortronbaklava med kardemummavisp

Serverar: 30 portioner

Orienten möter de svenska hjortronen i en söt och frasig baklava. Baklavan kan göras dagen före servering och förvaras i rumstemperatur.

Ingredienser

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel, mald
  • 1 krm nejlikor, malda
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g pistagenötter
  • 150 g valnötter
  • 1,5 dl hjortron, frysta
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 8 filodegark
  • Honungslag
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk honung
  • 1 kanelstång
  • 1 citron, rivet skal + pressad saft
  • Till servering
  • 2 1/2 dl vaniljvisp
  • 1 tsk kardemumma, mald
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Riv mandelmassan. Blanda den med smör, socker, vaniljsocker, kanel, nejlikor, ägg och vetemjöl med en elvisp. Mixa de båda nötsorterna i matberedare. Rör ihop hjortron och socker. Vänd i mixade nötter och hjortronmylta.
    3. Smält smöret i en kastrull. Pensla en liten långpanna, ca 20 x 30 cm, med lite av smöret.
    4. Lägg i fyra filoark och pensla mellan lagren med smör. Bred ut nötblandningen. Fortsätt att täcka med filoark som penslas med smör mellan lagren. Pensla överst med smält smör. Skär det översta lagret i filodegen i portionsbitar med en vass kniv.
    5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
    6. Koka ihop alla ingredienserna till honungslagen i en kastrull 3–4 min. Ta upp kanelstången och häll lagen över baklavan när kakan svalnat.
    7. Vispa upp vaniljvispen och smaksätt med kardemumma. Servera till hjortronbaklavan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben