Hönökaka

Hönökaka är mjuk och lite söt och passar med en bit god lagrad ost.

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 dl rågsikt
  • 14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till 37°. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och tillsätt sirap och salt. Arbeta in rågsikt och vetemjöl, spara lite vetemjöl till utbakning. Arbeta degen 5–10 min.
    2. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 30 cm i diameter, på lätt mjölad arbetsbänk.
    3. Flytta över kakorna till plåtar med bakplåtspapper och nagga kakorna väl. Låt jäsa ytterligare 20–30 min under bakduk.
    4. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen 6–7 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    pihal 26 september 2011

    Bakade dessa hönökakor i helgen Eftersom jag försöker att baka allt mitt bröd själv så bakar jag ganska ofta och är lite kräsen när det gäller brödrecept. Men ditt blev jättebra dessa kommer jag att göra fler gånger. En klar 4 i betyg. Så tack för ett bra recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben