Hönökakor

Serverar: 4 portioner

Gott bröd efter ett recept som jag hittade när jag städade ur en lägenhet bakom kylen.Godast nygräddade. Det blir 4 stora kakor eller 20 små.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • Ca 14 dl matbrödsmjöl,4 sädesslag
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke.Smält smöret i en kastrull,häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
    2. Häll degspadet över jästen tillsätt socker och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig, tag lite mjöl åt gången.
    3. Låt degen jäsa övertäckt med en fuktad duk ca 30 min.
    4. Starta ugnen på 275°. Arbeta degen lätt i bunken och ta upp den på mjölat bakbord.
    5. Dela den i 4 eller 20 delar.Rulla först till runda bollar, kavala ut dem till tunna runda kakor. De stora bör vara ca 20 cm i diameter de små 10 cm. Lägg på plåt nagga väl.
    6. Grädda mitt i ugnen ca 5 min tills kakorna är ljust bruna. Låt svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lottelise 19 april 2009

    Väldigt gott och populärt bröd men jag hade lite svårt att få dem tillräckligt platta. Så nästa gång får jag nagga dem lite extra. :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben