Hönökakor, 8 st, med vetesurdeg

Serverar: 8 portioner

Det här receptet innehåller surdeg, men det kan man låta bli att ha med, om man tycker det är krångligt. Läs mer om surdeg på http://www.bakarlag.se

Ingredienser

  • 1 kg mjöl, vetemjöl special varav 2 dl grahamsmjöl
  • 125 g margarin
  • 7 dl vatten
  • 1 pkt jäst, 50 g
  • 2 dl vetesurdeg
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Smält margarinet och värm vattnet däri så det tillsammans blir 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, surdegen, socker och salt och nästan allt mjöl (spara lite mjöl till utbakningen). Degen ska bli lös
    2. Arbeta degen i maskin ungefär en kvart. Låt degen jäsa i bunken under duk i 20 minuter.
    3. Dela upp degen i 8 delar på bakbord. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 20 minuter. Spara 200 g av degen i en glasburk så har du surdeg till nästa bak.
    4. Kavla ut med kruskavel så kakorna blir så stora att det får plats två kakor på varje plåt.
    5. Låt jäsa på mjölad plåt ca 20 minuter under duk. Nagga, eller stappa som det heter på bohusländska, med en gaffel innan du gräddar i 250 grader 7-8 minuter i övre delen av ugnen. Spreja med vatten i ugnen efter en minut.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    mafia 15 juni 2010

    Jättegott! Enda problemet var att min åt för mycket, så han fick ont i magen.

    lisa1986 2 november 2010

    Jättegott bröd, detta kommer jag göra fler gånger! Degen blev väldigt kladdig, även efter "utbakningen" men blev lyckat ändå!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben