Om man ska woka kött är det här oöverträffat. Visst, det tar tid, men när du steker köttet blir det knaprigt på ytan direkt, och dessutom saftigt och mört inuti.
Vanligtvis när man wokar färskt kött vätskar det i stekpannan. Dessutom kan det lätt bli torrt. Om man gör så här bryns köttet omedelbart och det får en härligt knusprig yta!
Ingredienser
1 kg fläskkarré
1 bit ingefära (2 tummar)
2 gröna paprikor
6 msk rapsolja
2 tsk sambal oelek
2 msk hoisinsås
6 msk buljong från koket
2 stjärnanis
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 tsk chiliflarn (torkad chili, ej malen)
salt
Instruktioner
- Dag 1:
- Skölj en hel fläskkarré, c:a 1 kg, i kallt vatten. Lägg köttet i en trång kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka upp.
Ta upp köttet, skölj köttet och gör rent kastrullen.
- Lägg tillbaka köttet i kastrullen, fyll på med vatten så det täcker köttet. Lägg i 2 stjärnanis, 2 lagerblad, 2 tsk chiliflarn och 1 tsk salt per liter vatten.
Sjud därefter köttet i 2-3 timmar tills det är riktigt mört.
- Ta upp köttet (försiktigt) och lägg det i press. Jag brukar lägga det i en bakform och sedan lägga en likadan form ovanpå, och fylla den med vatten. Låt ligga i kylen över natten.
- Dag 2:
Strimla paprikan
Hacka vitlök
Skiva ingefäran väldigt tunt
Strimla köttet i centimetertjockt.
Hetta upp olja i en wok. Lägg i köttet, bryn det tills det har fått färg. Lägg i paprika, vitlök och ingefära. Tillsätt sambal oelek, hoisinsås och buljongen från koket. Koka ett par minuter. Servera med nudlar eller ris.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Det här är jättegott och väl värt besväret! jag har lagat detta många gånger! rekommenderas!