Guo Tie (Piroger från Peking)

Serverar: 16 portioner

Tid: 1 timme

Perfekta som förrätt.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 200 g magert fläskkött, skuret i kuber
  • 100 g wong bok (kinakål/salladskål), finhackad
  • 2 torkade shiitakesvampar
  • 1 salladslök, hackad
  • 2 tsk mörk soja
  • 2 tsk ljus soja
  • 2 tsk kinesiskt risvin
  • 2 tsk sesamolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk jordnötsolja eller vegetabilisk olja
  • 2 dl kokande vatten
  • Dipsås
  • 1 dl kinesisk röd eller svart vinäger
  • 1 msk vitlök, fint hackad
  • Instruktioner

    Lägg svamparna i hett vatten tills mjukar. Ta bort foten och skiva hattarna. Lägg mjölet i en skål och rör försiktigt ner 2 dl varmt vatten med en gaffel. Blanda väl och häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda i 5 minuter eller tills degen blir smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg en plastskål upp och ner över degen. Finfördela köttet i en matberedare. Tillsätt kål, svamp, salladslök, ljus och mörk soja, risvin, sesamolja, salt och peppar. Mixa hastigt, 2-3 omgångar, precis så att allt blandas. Blanda alla ingredienserna till dipsåsen och häll upp i en skål. Dela degen i 4 bitar, rulla varje bit till en 2,5 cm tjock rulle. Skär varje rulle i 4 bitar. Kavla ut varje bit till en rund platta, 8 cm i diameter. Täck degbitarna med en fuktig bakduk. Lägg på 3 tsk av köttblandningen på varje degbit, vik över degen och tryck till kanterna väl. Hetta upp oljan i en tjockbottnad panna. Stek pirogerna på medelvärme i 2 minuter tills undersidan är gyllenbrun. Tillsätt det kokheta vattnet, lägg på ett lock och låt sjuda i 8 10 minuter tills vattnet har kokat bort. Ta bort locket och vänd på pirogerna och stek i 1-2 minuter, tills de är krispiga på undersidan. Serveras varma med dipsåsen. Istället för risvin går det bra att använda sherry. Om du inte får tag i röd eller svart vinäger går det bra att använda vitvinsvinäger och tillsätt 1 msk mörk soja.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben