Karelska piroger

Serverar: 20 portioner

Piroger som skall avnjutas med rejält med äggsmör på!

Ingredienser

  • Fyllning
  • ½ l vatten
  • 3 dl grötris
  • 9 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Pirogdeg
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 3½ dl rågmjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • Pensling
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • Instruktioner

    1. Koka riset tills vattnet sugits upp. Tillsätt mjölken och koka några minuter under omrörning. Minska på värmen och koka gröten färdig ca 40 min. Rör om då och då. Den färdiga gröten skall vara ganska tjock. Tillsätt saltet och låt gröten kallna. 2. Till degen blandas salt och mjöl i det kalla vattnet. Knåda degen smidig. Forma degen till en jämn längd och dela den i ca 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och platta till dem till små kakor. Kavla varje kaka till en tunn platta. 3. Lägg en klick gröt mitt på varje kaka och bred ut den ända till kortsidorna. Vecka ihop kanterna. 4. Grädda i 300 grader ca 15 - 20 min. Fukta pirogerna på båda sidorna med kokande, het smör/mjölk-blandning. Rada pirogerna på varandra och täck dem med smörpapper och en handduk. Karelska piroger serveras med äggsmör - hårdkokta ägg som blandats med smör!

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    6

    Kommentarer (4)

    Annleih 2 november 2008

    Jag hade smakat Karelska piroger hos min mormor och älskade väldigt mycket av dessa härliga piroger! Därför ville jag också hitta en recept och prova att laga dem min själv.

    irko 9 november 2008

    MMMMMMMMMMMM va gott Maria! Längtar till julen då ska jag baka såna här! Har ett eget recept men ska ta och testa ditt i år!

    canonlars 28 november 2008

    Tack nu skall jag överaska min fru med dessa goda piroger.

    Miltons7a 8 februari 2009

    har fått ett liknande recept av en finsk vän, fast hon använde potatismos. Jag brukar använda överblivet potatismos smaksatt med bacon och lök. Och mycket äggsmör på.Ungarna brukar äta tills de storknar .Går bar att frysa för att ha med sig i lunch lådan med äggsmöret brevid.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben