Frasiga piroger

Serverar: 18 portioner

En perfekt pirog att ha med sig i picknick korgen. Med lite smak av äpple blandat med sambal oelek och köttfärs. Thaisallat till så är allt perfekt. Thaisalladen finns i mina recept.

Ingredienser

  • Deg
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • ½ tsk salt
  • ½ ägg
  • 3/4 dl matlagningsgrädde
  • Fyllning
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ äpple
  • Matfett
  • 250 g köttfärs
  • ½ tsk salt
  • 1-2 krm sambal oelek
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk riven ingefära
  • ½ dl créme fraiche
  • Pensling
  • ½ ägg
  • Instruktioner

    1. Lägg samtliga ingredienser till degen i en matberedare. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt en stund.
    2. Skala och hacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och bryn den jämnt smulig.
    3. Tillsätt äpple, salt, sambal oelek, koriander och ingefära. Låt allt fräsa samman några minuter.
    4. Tillsätt créme fraiche och fräs ytterligare någon minut. Smaka av. Låt färsen kallna.
    5. Dela degen i ca 18 lika stora bitar. Forma runda bullar. Platta ut dem på lätt mjölat bakbord så att de blir ca 10 cm i diameter.
    6. Fördela fyllningen på varje rundel. Vik ihop till halvmånar och tryck till med gaffel runt kanten. Lägg pirogerna på bakpappersklädda plåtar och pensla dem med uppvispat ägg.
    7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 225* ca 10-15 minuter. Pirogerna är goda både varma och kalla.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    6

    Kommentarer (1)

    Henkeslisaa 7 april 2011

    Hur många personer är det till?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben