En perfekt pirog att ha med sig i picknick korgen. Med lite smak av äpple blandat med sambal oelek och köttfärs. Thaisallat till så är allt perfekt. Thaisalladen finns i mina recept.
Ingredienser
Deg
Ca 5 dl vetemjöl
175 g smör
½ tsk salt
½ ägg
3/4 dl matlagningsgrädde
Fyllning
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ äpple
Matfett
250 g köttfärs
½ tsk salt
1-2 krm sambal oelek
1 tsk mald koriander
1 tsk riven ingefära
½ dl créme fraiche
Pensling
½ ägg
Instruktioner
- Lägg samtliga ingredienser till degen i en matberedare. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt en stund.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och bryn den jämnt smulig.
- Tillsätt äpple, salt, sambal oelek, koriander och ingefära. Låt allt fräsa samman några minuter.
- Tillsätt créme fraiche och fräs ytterligare någon minut. Smaka av. Låt färsen kallna.
- Dela degen i ca 18 lika stora bitar. Forma runda bullar. Platta ut dem på lätt mjölat bakbord så att de blir ca 10 cm i diameter.
- Fördela fyllningen på varje rundel. Vik ihop till halvmånar och tryck till med gaffel runt kanten. Lägg pirogerna på bakpappersklädda plåtar och pensla dem med uppvispat ägg.
- Grädda pirogerna mitt i ugnen i 225* ca 10-15 minuter. Pirogerna är goda både varma och kalla.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Hur många personer är det till?