Älg pirog

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En god pirog

Ingredienser

  • fyllning
  • ca 500 g älgfärs eller annan färs
  • 2 st lökar
  • 1 st burk svamp ca 100g eller 1l färsk svamp
  • 1 - 2 dl grovhakade syltlökar
  • 1 kruka färsk och finklippt persilja
  • 1 dl chilisås
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 - 2 tsk timjan
  • 1 - 2 pressad vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
  • Grädde eller créme fraiche som är smaksatt
  • Kokt ris eller kokt potatis om man vill ( blir mer matig)
  • Deg
  • 75 g margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Fräs lök mjuk tillsammans med svampen, blanda ned färsen och låt den fräsa till en grynig massa under omrörning. Tillsätt syltlöken, persilja, vitlöken, tomatpuren, chilisåsen, timjan samt salta och peppra efter smak och slå på grädde eller créme fraich men inte mer än att köttfärsen är fast, koka i hopp hela grytan. Om man vill ha en matigare pirog så kan man slå i kokt ris eller tärnad potatis ( gärna gårdagens ) efter tycke och smak. Låt färsen svalna
    2. Smula ned jästen i en bunke/ matberedare, smält margarinet i en kastrull och häll på mjölken och jumma den lätt. Häll den över jästen och rör ut den tillsätt saltet, mjölet och arbeta degen smidig. Ställ den att jäsa 30 minuter.
    3. Kavla sedan ut degen till en bakplåts storlek, täck plåten med bakplåtspapper och lägg på degen. lägg sedan köttfärsröran i en hög ås efter mittlinjen, nyp ihop degen i kortändarna och slå över degsidorna så att man kan nypa i samman degskarvarna på översidan. Pensla pirogen med uppvispat ägg och grädda den i 200grader i 25 minuter. Serveras med en grönsallad, fetaost med oliver.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben