Jack Daniel´s Chocolate Cake
Serverar: 10-12 portioner
I samband med en sponsring blev det aktuellt att ta fram en rad recept med denna whiskey som ingrediens och här är det första. Jag bjöd grannfrun på en bit och en kvart senare knackade hon på dörren och ville gärna ha en bit till.
Ingredienser
Bottnar
150 g smält smör
½ dl matolja (neutral smak)
2 ägg
3 dl strösocker
½ dl Jack Daniel's whiskey
4 dl vetemjöl
6 msk kakao
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
Smörkräm
200 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 msk starkt kallt kaffe
Glasyr
200 g mörk blockchoklad
25 g smör
½ dl florsocker
Garnering
Flagad mandel
Instruktioner
- Rör samman socker, ägg, olja och det smälta smöret. Rör sedan ner whiskeyn.
- Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Sikta ned mjölblandingen i smeten och rör om försiktigt.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
- Grädda i 175º i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Prova med sticka.
- Låt svalna i formen. Lägg plast över och låt stå i kylen över natten.
- Dela bottnen med en vass kniv kakan i två bottnar.
- Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker till en porös och smidig kräm. Rör in äggulorna och det kalla kaffet.
- Bred smörkrämen över den undre bottnen och lägg den övre bottnen ovanpå.
- Smält blockchokladen tillsammans med smöret i vattenbad. Rör ner florsockret.
- Bred ett jämnt lager över hela kakan. Garnera med flagad mandel.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Detta kommer att gillas av herrarna i mitt sällskap...
Den är nog mycket god, tänkte baka den till födelsedagstårta. Vilken stl. ska det vara på formen? Mvh. Else
En helt vanlig springform med 25 centimeters diameter passar utmärkt. Ett tips, spänn fast ett bakplåtspapper i formen innan du smörjer den så är kakan lättare att få loss.
Riktig god tårta som uppskattades av den vuxna del av familjen. Ett stor plus för att den var enkel att göra.