Jättegoda rosenbröd

Serverar: 36 portioner

Tid: 1 timme

Jättegoda rosenbröd.

Ingredienser

  • 5 dl vatten, 37°C
  • 50 g jäst
  • ½ dl Milda flytande margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl
  • special (750 g)
  • Pensling
  • Ägg
  • Vallmo - eller sesamfrö
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.
    2. Tillsätt Milda flytande margarin, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand och 5-6 minuter i hushållsmaskin, så att den blir blank och släpper bunken.
    3. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek, ca 30 min.
    4. Sätt ugnen på 250°C.
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar.
    6. Rulla ut varje del till en smal längd och dela den i 9 delar. Tryck degbiten hårt mot bakbordet med mjölad handflata och gör samtidigt en cirkelrörelse med handen. Rulla bullen rund och slät.
    7. Jäs bullarna 30 minuter, eller till dubbel storlek, under bakduk. Pensla bullarna med ägg och strö på vallmo- eller sesamfrön om du tycker det är gott. Grädda bullarna på mellersta falsen i ugnen, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben