Jonatans proteinbröd

Tid: 1 timme 40 minuter

Luftigt, gott och nyttigt bröd! Tack vare proteinrika mjöler blir det både en god smak och nyttigt. Supergott att rosta!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 generösa matskedar honung
  • ½ msk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sojamjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 ½ dl grahams mjöl
  • 1 ½ dl dinkel
  • 7-8 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt honung olja och salt. Rör ut honungen. Tillsätt nu alla mjöl utom vetemjöl special. Tillsätt sedan vetemjöl special tills du är nöjd med degen (ca:7-8 dl), det gör inget om degen är lite "klibbig".
    2. Låt degen jäsa i bunke under bakduk 45min.
    3. Smörj två brödformar med rapsolja.
    4. Knåda ut degen på mjölat bakbord, tillsätt lite extra mjöl om det behövs.
    5. Dela degen i två delar och lägg ner i formarna.
    6. Låt jäsa i formarna under bakduk 35min.
    7. Pensla bröden med kallt vatten (garnera med vallmofrö, om önskas).
    8. Grädda bröden i mitten av ugnen: 225 grader i 25-30min. Om bröden börjar bli för mörka kan man lägga folie över bröden och fortsätta grädda.
    9. Går även att "skorpa" brödet. Dela då brödet i lagom "skorpbitar", lägg bitarna i en långpanna. Sätt överst i ugnen på 180 grader i några minuter. Sätt sedan ner skorporna i mitten av ugnen och låt stå i 3-4 timmar på 80-100 grader. Jag brukar lägga en handduk eller något emellan ungsluckan, så att det kommer in lite luft.
    10. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    MisseMuu 16 maj 2011

    Super gott bröd. Det kommer garanterat att bli bakat fler gånger =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben