Allra godast är de nybakade, annars ok oxå.
Ingredienser
Botten
100 g margarin
1 1/2 msk socker
1 ägg
1/2 pkt (25g) jäst
1 dl mjölk
ca 5 dl vetemjöl
Fyllning
ca 1 dl äpplemos
Pensling
1 ägg
Garnering
Pärlsocker
Instruktioner
- Rör matfett , socker och ägg poröst i en bunke.
Smula jästen i en annan bunke. värm mjölken tills den är fingervarmt, häll den över jästen, rör tills jästen löst sej.
- Tillsätt först degvätskan och sedan mjölet i äggblandningen. Arbeta ihop allt till en deg, låt den jäsa övertäckt 30 minuter.
- Ta upp degen och knåda den smidig på ett mjölat bord, dela den i 2 delar.
- Kavla ut delarna till 2 runda kakor, sporra ut 8 snibbar ur varje degkaka.
- Lägg en klick äpplemos mitt på varje snibb.
Rulla ihop snibbarna till gifflar. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt md skarven neråt.
- Låt gifflarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg, garnera med pärlsocker.
Grädda gifflarna mitt i ugnen ca 8 minuter.
Låt dem svalna på utan bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)