Dessa lätta och porösa gifflar är fyllda med äppelmos. Smaken påminner om wienerbröd trots att inte något extra fett kavlats in.
Ingredienser
Botten
100 g smör eller margarin
1,5 msk strösocker
1 ägg
½ pkt jäst
1 dl mjölk
Ca 5 dl vetemjöl
Fyllning
Ca 1 dl äpplemos
Pensling
1 ägg
Garnering
Pärlsocker
Instruktioner
- Rör matfett, socker och ägg poröst i en bunke. Smula jästen i en annan bunke. Värm mjölken tills den är fingervarm, 37 grader, och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt först degvätskan och sedan mjölet i äggblandningen. Arbeta ihop allt till en deg. Låt den jäsa övertäckt 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen och knåda den smidig på ett mjölat bord. Dela den i två delar.
- Kavla ut delarna till två runda kakor. Sporra ut 8 snibbar ur varje degkaka.
- Lägg en klick äpplemos mitt på varje snibb. Rulla ihop snibbarna till gifflar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt med skarven neråt.
- Låt gifflarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda gifflarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Toppengoda gifflar. Men jag valde att fylla med mandelmassa som jag rivit och blandat med mjölk. Mums, mums Merit