Kakaoglacerad chokladbavaroise
Kakaoglacerad chokladbavaroise med körsbärskompott och sorbet, vaniljskum och karamelliserat socker.
Visst låter det gott!
Ingredienser
4 dl mjölk
4 äggulor
100 g mörk choklad
2 dl vatten
5 g kakao
5 gelatinblad
10 g margarin
400 g körsbär frysta
355 g strösocker
1/4 citron
2 msk glukos finns på apoteket
3 dl äggvita
1,25 dl lättmjölk
1/3 vaniljstång
Instruktioner
- Koka en anglaise / vaniljsås på svenska på mjölken, äggulorna och 40 g socker. Rör sedan i chokladen och 4 blad gelatin, kyl till 20 grader. Vispa 15 g socker och 2 st äggvitor till maräng. Vänd sedan i grädden och marängen i chokladkrämen. Gjut i 10 formar.
- Koka 1.5 dl vatten med kakaon och 20 g socker, smält i 1 st gelatinblad och montera med smöret. Glacera bavaroiseformarna när de börjar stelna med den ljumma gelén. Koka körsbär,1 msk glukos och 60 g socker till det börjar safta sig, mixa slätt och sila. Rör i citronsaften. Kör i maskin tills det börjar frysa, vispa då 1 st äggvita och 15 g socker till maräng och vänd ner den i smeten. Fortsätt köra.
- Tina bären, ta bort 1½ av vätskan, koka bären i resterande vätska tillsammans med 75 g socker. Reducera den andra saften till trögflytande sirap. Koka upp mjölk, urskrapade vaniljfrön och socker. Sila och vid servering vispa fluffigt på spisen. Koka upp 50 g vatten och 20 g socker, skumma. Tillsätt 15 g glukos och koka till 165 grader, ringla sedan karamellen runt ett bryne till fina spiraler. Servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)