Kakvariant på lergrytebrödet

Basen är samma recept som lergrytebrödet men det här funkar som fikabröd

Ingredienser

  • 1 tsk färsk jäst
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 7 dl ljummet vatten
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 100 g hel mandel
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk stött koriander
  • 10 urkärnade blötlagda hackade katrinplommon
  • 10 blötlagda delade aprikoser
  • 6 hackade fikon
  • Eventuellt 10 urkärnade hackade dadlar
  • Instruktioner

    Dag1 Första dagen görs en surdeg. Blanda 1 tsk färsk jäst med 2 tsk honung, 1 tsk salt, 7 dl ljummet vatten och 7 dl grovt rågmjöl. Täck över bunken och låt stå till nästa dag. Dag 2 Tillsätt nötter, torkad frukt och kryddorna. Jäs nu degen i cirka 2 timmar. Lägg en stor lergryta i blöt i kallt vatten minst en halvtimme. Baka ut såhär: Torka ur formen med lite hushållspapper och olja den invändigt. Baka ut och lägg degen i den oljade formen. Jäs i 1-2 timmar eller till degen börjar spricka på ytan, innan du sätter in formen i ugnen: blöt grytan utvändigt och doppa ner locket i vatten eftersom leran förmodligen hunnit torka. Ställ formen långt ner i kall ugn och sätt värmen på 200º. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda i 1 timme och 50 minuter. Låt brödet kallna i formen i ugnen. Linda sedan i brödet noga i en handuk Skölj ur och rengör formen. Efter minst 1 dygn i handuk (med plastpåse på) kan man lägga tillbaka brödet i lergrytan. Låt i vilket fall brödet ligga och mogna i 1-3 dygn. Det går sedan lätt att skiva tunt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben