Lergrytebröd

Det här brödet hittade jag när jag letade efter recept till min svägerska som skulle få en lergryta i presen. Hon tyckte det blev lite torrt så hon kanske hade det i ugnen lite för länge. Finns även som kakvariant ibland mina recept.

Ingredienser

  • 1 tsk färsk jäst
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 7 dl ljummet vatten
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött fänkål
  • 2 tsk stött kummin
  • 2 tsk stött koriander
  • Instruktioner

    1. Torka ur formen med lite hushållspapper och olja den invändigt. Baka ut och lägg degen i den oljade formen.
    2. Jäs i 1-2 timmar eller till degen börjar spricka på ytan, innan du sätter in formen i ugnen. Blöt grytan utvändigt och doppa ner locket i vatten eftersom leran förmodligen hunnit torka.
    3. Ställ formen långt ner i kall ugn och sätt värmen på 200º. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda i 1 timme och 50 minuter. Låt brödet kallna i formen i ugnen.
    4. Linda sedan i brödet noga i en handuk Skölj ur och rengör formen. Efter minst 1 dygn i handuk ( i en plastpåse ) kan man lägga tillbaka brödet i lergrytan. Låt i vilket fall brödet ligga och mogna i 1-3 dygn. Det går sedan lätt att skiva tunt.

    Liknande recept

    4 h 40 min
    1
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben