Lergrytebröd

Serverar: 1 portioner

Tid: 4 timmar 40 minuter

Detta recept har jag "ärvt" från en tidigare kollega. Blir ett stort saftigt bröd som håller sig i flera dagar -om det räcker så länge... Mycket uppskattat av alla jag bjudit på det.

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 50 g jäst
  • 6 dl grovt fullkornsmjöl
  • 8 dl rågsikt
  • 2-3 tsk bakpulver
  • 1 näve rågkross
  • 2 dl sirap
  • Lite colrit/soja
  • Instruktioner

    1. Blöt upp lergrytan enligt anvisningar. Blanda jäst, vatten, salt, sirap och soja. Blanda i mjöl, kross och bakpulver. Rör väl i maskin ca 5 minuter. Degen ska vara ganska kladdig.
    2. Skrapa upp degen i lergrytan och platta till ytan. Sätt på locket, ställ in kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt brödet gräddas i ca 1,5 timme. Stäng av ugnen och låt stå kvar och svalna i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Miaria 17 november 2009

    Gjorde detta bröd i söndags. Så lättvindigt o gott. Undrar bara vad jag gjorde för fel för det brände fast i botten rejält. Hade blötlagt grytan i 30 min. Har det gjort det för någon annan????? Hade ställt grytan på nedersta falsen kan det vara orsaken tro???? Annars väldigt gott bröd. Ska minska på sirapen nästa gång. Lite för sött tyckte jag.

    Majbaggen 17 november 2009

    Kan intyga att brödet gärna fastnar/klibbar fast i botten. Jag brukar ta en mjuk stekspade av plast och köra runt kanterna och sedan låta lergrytan stå upp och ner. Då brukar det lossna. Kul du gillade brödet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben