Kladdkaka med smulig chokladtopping

Serverar: 12 portioner

Smarrig kladdkaka för alla som älskar choklad.

Ingredienser

  • KAKA
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • TOPPING
  • 75 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 2 1/2 dl smuliga frukostflingor , exempelvis Start
  • Instruktioner

    1. 1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ned chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet.
    2. 2. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ned i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.
    3. 3. Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp.
    4. 4. Koka under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en ”gata” när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer. Kolan är klar vid 114 grader.
    5. 5. Dra kastrullen från plattan och rör ned flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben