Klenor

Ett gammalt recept som följt familjen under flera generationer. Kan inte vara utan dessa till jul. (1 kkp = ca 1,5dl)

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 1kkp socker (1 kkp = ca 1,5dl)
  • 1/2 kkp smält smör
  • 1/2 kkp grädde
  • 1 tsk bakpulver
  • citrondroppar
  • 1 msk conjak
  • 3-4 kkp vetemjöl
  • kokosfett
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt smeten stå över natten. Tillsätt så mycket mjöl att smeten lätt går att kavla ut.
    2. Kavla ut degen tunnt och skär i 2 cm smala remsor/längder. Gärna med sporre. Skär sedan på snedden i bitar som är 10 cm långa. Skär sedan ett snitt i mitten på varje bit. Vik genom hålet in den nedre änden och drag den helt genom och tillbaka till utgångsläget. Då snurrar sig liksom klenäter runt sig själv. Lägg upp på en bricka tills du har gjort alla. Dags att fritera. Värm kokosfettet till 180 grader. Du kan göra ett friteringsprov genom att testfritera lite av smeten först. Det ska bubbla om det du friterar. Friteringstiden är ca 3 minuter. Fritera klenäterna på varje sida ca 1,5 minuter vardera tills de är vackert bruna. Vänd med gaffel. Lägg upp, låt fettet rinna av lite, med hålslev eller två gafflar på hushållspapper och låt fettet rinna av.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben