När jag var liten anordnade familjen Herrey ridläger i Danmark, och där tillbringade jag ett flertal somrar. Ett besök på hästmarknaden hörde förstås till, och det var där jag åt mina första knäckäpplen/Elisabeth Johansson
Ur boken Min äppelbok.
Ingredienser
8 små röda äpplen, t.ex. Ingrid Marie, Discovery eller Rubinola
8 grillpinnar av trä
Kanderingskaramell
3 dl strösocker
1 1/4 dl vatten
1/2 msk glykos eller 1/4 tsk ättika
Dekoration
2-3 msk riven kokos
2-3 msk hackade nötter, t.ex. hasselnötter eller valnötter
Instruktioner
- Gnid äpplena torra och blanka. Trä äpplena på varsin grillpinne, eller skörda med en liten kvist kvar att hålla i.
- Blanda alla ingredienser till kanderingskaramellen i en kastrull, rör om och låt den stå ett par minuter.
Koka upp och låt koka till en ljusbrun karamell på medelhög värme. Passa noga - den mörknar snabbt.
- Doppa äpplena i karamellen, men akta fingrarna! Det här är inget jobb för barn - en vuxen måste vara med.
Och kom ihåg att aldrig lämna en kastrull med socker på spisen utom synhåll, risken för brand eller kraftig rökutveckling är stor.
- Ställ äpplena på en plåt smord med olja eller försedd med bakplåtspapper. Strö genast över kokos eller hackade nötter innan karamellen stelnat. Här får man vara snabb!
- Tips!
Snygga röda knäckäpplen blir det om man droppar i ett par droppar röd hushållsfärg i kanderingskaramellen precis när den är färdigkokt.
Liknande recept
Kommentarer (0)