Kötbullar med rotfruktsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Såsen gör hela middagen!

Ingredienser

  • 400 g mager köttfärs
  • ½dl havregryn
  • 1 liten finhackad lök
  • 1 msk potatismjöl
  • 1½ dl vatten
  • § köttbuljongtärning
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • 2 msk smör
  • SÅS
  • 1 finhackad scharlottenlök
  • 1 liten morot
  • 1 liten palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • ½dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • soja
  • kokt potatis
  • kokta morötter
  • kokt potatis
  • Instruktioner

    lös upp den halva buljongtärningen i 1½ dl kokande vatten. Låt svalna. blanda havregrynen och potatismjöl i en bunke. häll över buljingen och låt svälla ca 10 minu. tillsätt lö, ägg,salt och peppar och rör om. Lägg i köttfärsen och arbeta färsen smidig. Forma färsen till små runda bullar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek dem sedan gyllenbruna. Låt eftersteka ca 3 minuter Skala och rotfrukterna. Skär allt i bitar. Koka upp vatttnet med buljongtärningen, lägg i rotsakerna och koka dem mjuka, ca 15 minuter. Kör grönsakerna med buljongen till en puré i matberedare eller använd en mixerstav. Häll tillbaka purén i en kastrull. Rör ner grädden och låt koka några minuter till en lagom konsistens. Späd med buljong eller vatten om såsen blir för tjock. Smaka av.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben