Kolarisgrynspudding med julmustsås

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 45 minuter

Ett underbart sätt att ta tillvara överbliven gröt. Puddingen är en explosion av alla julens smaker och dofter i en lättlagad rätt. Den färdigköpta kolasåsen som jag använde, går ju givetvis att byta ut till hemgjord. Perfekt som lunch eller efterrätt under julhelgen. Pudding som kallnat värms bara ljummen i mikron. Till godkännaren: Jag har ändrat missen att det stod mjölk i beskrivningen och vispgrädde i ingredienslistan. Nu står det vispgrädde i båda.

Ingredienser

  • 1 l risgrynsgröt
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl O´hoj kolasås (eller hemgjord)
  • 1 dl russin
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 3 ägg
  • Sås
  • 5 dl julmust
  • 1 ½ msk potatismjöl
  • 1 tsk kanel
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 225 grader. Blanda gröt, vispgrädde, kolasås, russin, nejlikor och ägg väl, gärna med degkrokar. Häll upp i en välsmord ugnsform och grädda 1 fals under mitten i 35-40 minuter. Blanda julmust, potatismjöl och kanel i en kastrull. Koka upp under konstant omrörning, och ta från plattan när det precis kokat upp. Häll såsen i en tillbringare och sprid strösocker över ytan, så såsen inte skinnar sig. Ställ såsen i kylen till den är kall. Servera puddingen avsvalnad med kall sås.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    carmarino 21 december 2013

    I receptet står mjölk men i ingredienslistan står grädde. Kan man använda vilket man vill?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben