Tomtepudding med julmustsås

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Tomten i kökets egen uppfinning för att glädja alla snälla barn. Puddingen blir inte så söt trots de olika ingredienserna. Tomtemor anser att det kunde vara sötare, men hon blir nedröstad av nissarna. Rabarberbitarna ger en härlig syrlighet.

Ingredienser

  • 2 dl långkornigt ris (matris)
  • 5 dl vatten
  • ½ g saffran (1 paket)
  • 1 sockerbit
  • 5 dl vaniljkräm (köpt eller egengjord)
  • 1 dl kolasås (köpt eller egengjord)
  • 1 dl jordgubbssylt
  • 5 ägg
  • 300-350 g rabarber
  • 1 dl russin
  • Sås
  • 6 dl julmust
  • 2 msk potatismjöl
  • 1-2 tsk citron (saften)
  • Instruktioner

    Blanda saffran ihop med 1 sockerbit i en mortel och blanda ner i riset. Koka upp vattnet och häll i saffransriset, låt koka på svag värme under lock i 20 minuter. Låt riset svalna av medan ni gör resten. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vaniljkräm, kolasås och jordgubbsylt, rör om så allt blandas väl i en stor bunke. Vispa ihop äggen och rör ner i bunken. Rör ner russin och rabarber skuren i mindre bitar. Blanda i det avsvalnade riset och rör om mycket väl så allt blandas. Häll upp i en smord ugnsform och jämna till ytan. Grädda en fals under mitten av ugnen i ca 45 minuter. Gör under tiden såsen. Vispa ihop julmust och potatismjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och smaksätt med citronsaften. Häll upp i tillbringare och sprid lite strösocker över ytan så den inte skinnar sig. Servera puddingen ljummen med kyld sås.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Anderstam 17 december 2012

    Jag glömde att skriva in äggen i ingredienslistan, det är nu åtgärdat. La även in en bild direkt efter ugn.

    Anderstam 17 december 2012

    Det går givetvis att tillsätta 2-3 msk strösocker ihop med jordgubbssylten. Om man vill ha en mycket söt pudding.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben