Krämig skaldjurssoppa (passar även som pastasås)

Serverar: 4 portioner

Ganska snabbt och mycket lättlagat. Servera gärna med vitlöksbröd. Blir soppan lite stark för en del, kan man ställa fram en skål med crème fraich som man kan klicka i och mildra soppan med. Soppan räcker till 6-8 personer om man har den till förrätt.

Ingredienser

  • 200 g oskalade räkor
  • 100 g musslor utan skal (gärna de färska i plastburk)
  • 100 g skalade kräftstjärtar
  • 1 burk passerade tomater
  • 0,5 l fiskbuljong (1 buljongtärning + 0,5 l vatten)
  • 1 tsk torkade dillfrö
  • Ca 0,5 dl finhackad dill, gärna fryst
  • 5 dl vispgrädde (kan bytas ut till matlagningsgrädde)
  • Majzenaredning
  • salt
  • cayennepeppar
  • Eventuellt 1-2 droppar röd karamellfärg
  • Vitlöksbröd eller baguetter
  • Instruktioner

    Skala räkorna. Lägg alla skaldjur i en sil i rumstemperatur ca 1 tim före servering. Koka upp buljong, tomat, räkskal och dillfrön, låt puttra på svag värme i ca en kvart. Sila. Blanda i grädden och dillen, smaka av med salt och cayennepeppar. Låt puttra en liten stund. Strö över majzenaredning till lätt krämig konsistens (ca 1-2 msk). Om man vill kan man ta i 1-2 droppar röd karamellfärg för ögats skull. Blanda de rumstempererade skaldjuren i botten på serveringsskålen eller soppterrinen. Häll den heta soppan över skaldjuren och servera genast. Serveras med varma vitlöksbröd eller baguetter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben