Kryddknäcke

Kruskaveln gör proffsiga avtryck i knäckebrödet, men det går även bra att nagga ordentligt med en gaffel. Tänk att få ge bort en sån här trave spröda knäckebröd! Sirap, fänkål och kummin ger smaken.

Ingredienser

  • 18-20 st brödkakor
  • 10 g jäst
  • 2 ½ dl filmjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött kummin
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl rågmjöl
  • Ca 3 dl grahamsmjöl
  • Vetemjöl till kavling
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm filmjölk, sirap och stötta kryddor till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan resten.
    2. Rör ner salt, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta in resterande mjöl, lite i taget tills det blir en smidig men lös deg. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 250°.
    4. Ta upp degen på vetemjölat bakbord, arbeta lätt samman och forma en rulle.
    5. Dela rullen i 18-20 bitar. Kavla ut varje bit till en rund tunn kaka med hjälp av vetemjöl, tag ut ett hål i mitten av varje kaka.
    6. Avsluta med kruskavel (eller nagga väl) och lägg över på plåt. Kruskaveln gör proffsiga avtryck i knäckebrödet, men det går även bra att nagga ordentligt med en gaffel. Tips! Man kan kavla med kruskavel direkt på plåten.
    7. Grädda mitt i ugnen i 5-6 minuter. Passa noga! Eftertorka i ugnen vid 100°, 30-45 minuter tills de känns riktigt torra. Låt kallna och lägg dem i en vacker hög, knyt om med rosett och ge bort till present .

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben