Laxdolmar med ärtvinägrett

Serverar: 4 portioner

Våriga, läckra dolmar gjorda på isbergssallad och lax.

Ingredienser

  • 500 g skinn- och benfri laxfilé
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm tabasco
  • 100 g rökt lax
  • ½ dl hackad dill
  • 12-14 stora blad isbergsallad, ca 2 huvuden
  • ½ gul lök
  • 3 dl vitt vin
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ärtvinägrett
  • 2 dl frysta, tinade gröna ärter
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk socker
  • 6 msk vatten
  • Tillbehör
  • Ärtskott
  • Eventuellt potatis
  • Instruktioner

    1. Börja med vinägretten. Skala och hacka löken. Blanda ättika, socker och vatten med löken. Låt stå kallt över natten. Blanda i ärter strax före servering.
    2. Skär den färska laxen i grova bitar, lägg i en matberedare tillsammans med ägg, grädde, tabasco, 3 krm salt och 1 krm peppar. Mixa ca 10 sekunder tills färsen går ihop. Skär den rökta fisken i mindre bitar, blanda den och dillen med färsen utan att mixa.
    3. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lossa bladen från salladshuvudena. Doppa dem i det kokande vattnet så de mjuknar. Kyl i iskallt vatten. Låt dem rinna av på en handduk. Fördela laxröran i bladen och vik/rulla ihop till dolmar och lägg med skraven nedåt.
    4. Skala och finhacka löken, lägg dolmarna lätt i en stekpanna med lock, häll på vinet och löken, krydda med ½ tsk salt. Koka upp med locket på och låt sjuda ca 5 minuter. Ta från värmen och låt stå ca 10 minuter.
    5. Servera laxdolmarna med ärtvinägretten och eventuellt med potatis. Garnera med ärtskotten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben