Laxdolmar i vitvinsås

Serverar: 4 portioner

En mycket god festrätt som jag överraskade goda vänner med för något år sedan.

Ingredienser

  • 12 stora grönsalladsblad
  • 400 g skinn- och benfri färsk laxfilé
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 1 dl finhackad dill (fryst går bra)
  • 2 råa äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl crème fraiche
  • 1/4 krm. kajennpeppar
  • Ev. salt
  • Till garnering
  • Löjrom
  • Räkor
  • Instruktioner

    1. Skölj salladsbladen och låt rinna av. Skär laxen i mycket små tärningar och blanda med lök, dill och äggulor. Krydda med salt och peppar. Fördela laxröran på salladsbladen, vik in kanterna och rulla ihop till "dolmar". Lägg med skarven nedåt i en låg vid kastrull. Fyll på med vinet + smulad fiskbuljongtärning. Koka upp och låt sjuda sakta under lock, ca 4 min. Sila ifrån buljongen och låt den koka ihop tills drygt ½ dl. återstår. Tillsätt crème fraiche och sjud ytterligare någon minut. Smaka av med salt och kajennpeppar. Obs försiktigt. Garnera ev. med räkor och löjrom.
    2. Servera med pressad potatis eller ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben