Serverar: 4 portioner
Denna rätt har tidigare publicerats av Allt om mats kanonkock Görn Helleblad. Pilgrimsmusslor skall hanteras och pocheras mycket lätt och varsamt. I kokt vinbuljong under tättslutande lock räcker det med 2-4 minuters sjudning för att tinade eller färska pilgrimsmusslor skall bli färdiga. Kokar man dem för länge eller för häftigt, blir de sega i konsistensen.
Koka 1 1/2 dl ris i 3 dl grönsaksbuljong tillsammans med 1/2 gram saffran. Koka riset i 18 - 20 minuter. Gör under tiden iordning musslor och sås. Fräs löken lätt ett par minuter i ca 1 msk smör utan att den får färg. Tvätta och skiva champinjonerna och tillsätt dem (ursäkt språket, men jag har kopierat receptet rakt av, vilket det faktiskt kan vara värt). Fyll på med vinet och smula i fiskbuljongtärningen. Lägg i pilgrimsmusslorna och täck med lock. Sjud det hela sakta 6 - 8 minuter för frysta musslor eller 2 - 4 minuter för tinade eller färska. Lyft upp musslorna och håll dem varma tillsammans med en smörklick under lock i en liten kastrull på spiskanten. Koka hastigt ihop buljongen tillsammans med svampen tills ca 1 dl vätska återstår. Tillsätt crème fraiche och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av såsen med salt och ev. en aning cayennepeppar (ca 1/4 krm). Smöra fyra små kaffekoppar eller muffinsformar väl med smör eller olja. Packa riset hårt i formarna och stjälp upp det på heta tallrikar (inte minst viktigt!!!!). Fördela såsen runt omkring ristimbalerna och lägg ut musslorna i såsen. Garnera med några persiljeblad och servera OMGÅENDE.
Jag har en grupp på Facebook som heter Gastronomitipset. Dit är alla Matklubbens medlemmar välkomna.