Laxtournedos med vitvinsås

Serverar: 4 portioner

Otroligt lyxig fiskrätt med ljuvliga smaker! Gjorde denna rätt en gång när vi skulle ha gäster och gästerna jublade och ville ha receptet :)

Ingredienser

  • 500-600 g färsk benfri laxsida
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 150 g färskost av Philadelphiatyp
  • 1 knippe hackad dill
  • 200 g färskrökt skivad lax
  • Vitvinsås
  • 1 liten morot
  • 1 schalottenlök
  • Smör till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad fiskfond (glutenfri)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mousserande torrt vitt vin
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Servering
  • Kokt/pressad potatis
  • 1-2 knippor grön sparris
  • Citronklyftor
  • Instruktioner

    1. Skär laxen i avlånga, lite tjockare skivor. Krydda på båda sidorna. Blanda färskost med hackad dill och bred ut på varje laxbit. Lägg på en skiva färskrökt lax och rulla ihop. Lägg snurrorna i en smord ugnssäker form.
    2. Hacka schalottenlöken. Skala och slanta moroten. Fräs morot och lök i smöret. Häll på vin, vatten och fond. Koka såsen tills hälften av vätskan återstår. Sila och red såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
    3. Stek laxen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
    4. Häll grädden och det mousserande vinet i såsen och mixa den skummig med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
    5. Servera laxen med kokt/pressad potatis, vitvinssås och lätt förvälld sparris. Garnera med citronklyftor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben